Mail: biuro@sektor3.szczecin.pl   Telefon: 91-350-82-99

Dla prasy Sektor 3

• Czym jest Sektor3 – DOC
  • Opinie, podziękowania, referencje – LINK
  • Logo Fundacji Sektor3 – PNG, JPG, cdr (tylko po wcześniejszym kontakcie)
  • Logo CWOP Sektor3 – PNG, JPG, cdr (tylko po wcześniejszym kontakcie)
  • Wspiera nas Sektor3 – PNG,
  • Oświadczenie CWOP Sektor 3 w sprawie udstępniania pomieszczeń komitetom wyborczym – LINK

Wywiady

• Jeśli wymagasz czegoś więcej od życia, niż praca 7-15, a później kapcie i przed telewizor… – wywiad z Janem Karpierzem, portal szczecinblog.pl (LINK),
  • Telewizja Pomerania – o Sektorze3 (LINK)

Materiały video

• Film podsumowujący II edycję programu mikroDOTACJE 2017 – youtube (LINK),
  • Film podsumowujący I edycję programu mikroDOTACJE 2016 – youtube (LINK), facebook (LINK),
  • Gala Obywatelska 2017 – Urząd Miasta Szczecin (LINK),
  • Spot promujące XVI Szczecińskie Spotkanie Organizacji Pozarządowych „Pod Platanami” – youtube (LINK), facebook (LINK),
  • materiał Urzędu Miasta Szczecin podsumowujący XVI Szczecińskie Spotkanie Organizacji Pozarządowych „Pod Platanami” – facebook (LINK),
  • Film podsumowujący Tydzień Inicjatyw Pozarządowych 2017 oraz  XVI Szczecińskie Spotkanie Organizacji Pozarządowych „Pod Platanami” – youtube (LINK), facebook (LINK),
  • wywiady z przedstawicielami szczecińskich NGO w ramach akcji społeczne nadAktywni – Bartosz Rogojsza Stowarzyszenie Synergia (LINK), Paulina Ratajczak Fundacja Las Sztuki (LINK), Krzysztof Kuźnicki Stowarzyszenie KAMERA (LINK),
  • Gala Obywatelska 2013 – Zoom na Szczecin TV (LINK)

Sektor 3 w mediach!

• #mikroDOTACJE2019 – Radio Szczecin audycja Pożyteczni (LINK),
  • #mikroDOTACJE2019 85 tys. zł na fajne inicjatywy społeczne – portal wszczecinie.pl (LINK),
  • Pomagają pomagać – portal wszczecinie.pl (LINK),
  • Inicjatywa Lokalna w Szczecinie – portal szczecinblog.pl (LINK),
  • Inicjatywa Lokalna w Szczecinie – portal wszczecinie.pl (LINK),
  • Przystanek Wolontariat 2018 – Gazeta Wyborcza Szczecin (LINK),
  • Fundacja czy stowarzyszenie? Co jest lepsze dla Społecznika? – artykuł na portalu Społecznik 2.0 (LINK),
  • Program mikroDOTACJE2017 – portal wszczecinie.pl (LINK),
  • Program mikroDOTACJE 2017 – Radio Szczecin (LINK),
  • Program mikroDOTACJE 2017 – Kronika TVP Szczecin (LINK – 13:50),
  • Program mikroDOTACJE 2017 – portal wiadomosci.szczecin.eu (LINK),
  • Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych zakładanie organizacji – Radio Szczecin (podcast – LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – Radio Szczecin (podcast – LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – Radio Szczecin (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – Wydział Współpracy Społeczej Urzędu Marszałkowskiego (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – Szczeciński Inkubator Kultury (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – Stargardzkie Centrum Wspierania Organizacji Pozarząodowych (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – Szczecin.eu (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – portal NGO.pl (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – portal Szanse Bezdroży (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – portal Miasta Goleniów (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – Gazeta Szczecińska (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – portal igryfino.pl (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – portal nfop.nowogard.pl (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – portal szczecinek.pl (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – portal powiatmysliborski.pl (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – portal organizacjeszczecinek.pl (LINK)
  • Zachodniopomorski Konwent NGO – portal manowo.pl (LINK)
  • Chcę być OPP – Wszczecinie.pl (LINK)
  • Chcę być OPP – blog szczecinblog.pl (LINK)
  • Chcę być OPP – blog szczecin.blogx.pl (LINK)
  • Chcę być OPP – Onet wiadomości (LINK)
  • Chcę być OPP – Polskie Radio Szczecn (LINK)
  • Chcę być OPP – Inkubator Kultury (LINK)
  • Chcę być OPP – Zachodniopomorska Federacja Pozarządowa (LINK)
  • Chcę być OPP – Wydział Współpracy Społecznej Urzędu Marszałkowskiego (LINK)
  • Czas goni, 31 marca się zbliża – wszczecinie.pl (LINK)
  • Czas goni, 31 marca się zbliża – Polskie Radio Szczecin (LINK)
  • Czas goni, 31 marca się zbliża – Onet.pl (LINK)
  • Czas goni, 31 marca się zbliża – Szczecin nie jest wioską z tramwajami (LINK)
  • Czas goni, 31 marca się zbliża – Gazeta Szczecińska (LINK)
  • Czas goni, 31 marca się zbliża – portal Szczecin.eu (LINK)
  • Czas goni, 31 marca się zbliża – strona UM Szczecin (LINK)
  • Czas goni, 31 marca się zbliża – blog szczecinblog.pl (LINK)
  • Czas goni, 31 marca się zbliża – wszczecinie.pl (LINK)
  • Czas goni, 31 marca się zbliża – blog szczecinblog.pl (LINK)
  • portal Szczecinfo.pl – Bohater po sąsiedzku (LINK)
  • strona internetowa Polskiego Radia Szczecin – Bohater po sąsiedzku (LINK)
  • portal NGO.pl – kampania KTO?NGO! (LINK)
  • portal WZP24.pl – kampania KTO?NGO! (LINK)
  • Kurier Szczeciński – skan artykułu (LINK)
  • Magazyn Refleksje – Jakub Sztombka (LINK), Jan Karpierz (LINK)
  • Gazeta Wyborcza – skan Centrum dla przyszłych społeczników (LINK)
  • Kurier Szczeciński – skan Trzeci Stopień Wtajemniczenia (LINK)

Nadchodzące Wydarzenia

Sie
sob
09:00 Święto Placu Orła Białego w Szcz... @ Plac Orła Białego
Święto Placu Orła Białego w Szcz... @ Plac Orła Białego
Sie 24@09:00 – 18:00
Wspólne Śniadanie Od Święta, spacery z najlepszymi szczecińskimi przewodnikami miejskimi, koncerty, film, atrakcje i warsztaty dla dzieci i dorosłych- to wszystko przygotowali dla Was organizatorzy imprezy. SZCZEGÓŁOWY PROGRAM: 09.00 start instalacji edukacyjnej, dzięki której dowiecie się, jak duży był nieistniejący przedwojenny kwartał kamienic, gdzie na placu stał ratusz i młyn kieratowy i gdzie straganiarze i muzycy rozstawiali swoje kramy. 09.30 Śniadanie Od Święta. Impreza składkowa. Zasady są proste: każdy przynosi ze sobą coś smacznego do jedzenia, siada przy naszym śniadaniowym stole lub piknikuje na trawie i częstuje się pysznościami, które przynieśli inni piknikujący. Przynieście ze sobą talerz i sztućce- nie szkodźmy Ziemi kolejnymi plastikowymi naczyniami! Zapewniamy gorącą wodę na kawę i herbatę, koce, leżaki i najlepsze śniadanie integracyjne w mieście. 09.00- 13.00 Śniadanie sąsiedzkie na pl. Orła Białego | 24.08 , czyli Szczeciński Bazar Smakoszy w letniej odsłonie na placu. Na miejscu można zakupić pyszne, zdrowe specjały, zjeść je na miejscu i powiększyć grono piknikujących. 10.00 i 12.00 Szkolenia z jazdy na rowerze z instruktorami ze stowarzyszenia Rowerowy Szczecin . 10.30 Spotkanie z Władysławem Stecem, twórcą największego w Polsce zegara kulkowego. Specjalnie dla Was zegar przewędruje na czas Święta z witryny sklepu Pod Gwiazdami Pod Gwiazdami na środek placu . Na spotkaniu dowiecie się, jak powstawał, jakie są jego zasady działania i jak zmieniał się plac Orła Białego przez ostatnie 23 lata. 10.30 Warsztaty tworzenia własnego Orła , które poprowadzą artystki z Festiwal Tkaniny w Szczecinie. 11.00 Spacer z Pawłem Madejskim, najlepszym przyrodniczym przewodnikiem w Szczecinie, twórcą internetowej mapy drzew Szczecina i spacerów z cyklu Drzewa i krzewy Szczecina . Jadłodzielnia Szczecin . Na Święcie oprowadzi Was po przepięknej zieleni placu Orła Białego. 11.00 Inne atrakcje dla Dużych y Małych: – boocrossing: wymiana i adopcja książek. Przynieś książkę, weź książkę! Mamy ich dużo i nie zawahamy się ich oddać! – warsztaty tworzenia papierowych kwiatów; – warsztaty mądrego gospodarowania jedzeniem z Jadłodzielnia Szczecin ; – nauka puszczania wielkich baniek: nauczymy Was w mig tej dziecinnie łatwej czynności, którą lubi każdy w wieku od 1 do 101 lat; – wspólne robienie girlandy: mamy parędziesiąt metrów sznurka i kolorowy papier: zróbcie z nami girlandę! – warsztaty tworzenia mapy mentalnej placu Orła Białego. Poprowadzi je ekspertka od mentalnych map, Paulina Romanowicz ze Stowarzyszenie Przyjaciół Stołczyna FORUM ; 11.30 Ekologiczny spacer po Starówce | Sprzątamy na pl. Orła Białego .Sprzątanie placu i Starówki ze Szczeciński Bazar Smakoszy i kawiarnią bardzo dobrze. Dla każdego uczestnika czeka darmowy kupon na kawę i ciastko w kawiarni. 11.50 Wspólne zdjęcie z drona: patrzymy w niebo, machamy dronowi i mamy wszyscy niezwykłą pamiątkę- wspólne zdjęcie z imprezy. 12.00 Spacer z Przemek Głowa i Przewodnik po Szczecinie – Tomasz Wieczorek . Tych przewodników miejskich przedstawiać nie trzeba. Opowiedzą o historii i ciekawostkach na placu. 13.00 Koncert Utalentowanych 13.40 Spotkanie z Pawłem Gutem z Archiwum Państwowego, który opowie o dziejach Fontanny Orła Białego i innych ciekawostkach związanych z publicznymi wodociągami Szczecina. 16.00 Forum Romanum Młodych: grupa Szczecin 2.0 zaprasza młodzież i studentów na spotkanie z Prezydentem Szczecina Danielem Wacinkiewiczem. 17.00 Koncert uczniów Zespołu Szkół Muzycznych w Szczecinie. 21.00 Kino sąsiedzkie na pl. Orła Białego | „Nasz najlepszy rok” Projekcja filmu „Nasz najlepszy rok” przygotowana przez Stowarzyszenie „in tractu” . Święto Placu powstało dzięki wsparciu w ramach Inicjatywy Lokalnej Urzędu Miejskiego w Szczecinie. WYDARZENIA TOWARZYSZĄCE: Z przyjemnością informujemy, że Święto Placu będzie gościć również Sektor 3 Szczecin i jego wydarzenia: 11.00 – spotkanie dot. Inicjatywy Lokalnej https://www.facebook.com/events/370200023669290/ 12.30 – spotkanie dot. konkursu #mikroDOTACJE2019 https://www.facebook.com/events/2445300842370309/
11:00 Spotkanie Inicjatywa Lokalna 201... @ Plac Orła Białego
Spotkanie Inicjatywa Lokalna 201... @ Plac Orła Białego
Sie 24@11:00 – 12:30
Fundacja Sektor 3 zaprasza na spotkania informacyjne na temat Inicjatywy Lokalnej. 24 sierpnia, godzina 11.00, Plac Orła Białego (wejście od strony Katedry). Podczas spotkania zostanie przedstawiona idea Inicjatywy, co można realizować, kto i do kiedy może aplikować o fundusze, jak uzupełniać wniosek. Inicjatywa lokalna to sposób na realizację nawet najmniejszych działań wokół siebie, własnego podwórka czy sąsiadów. Dzięki połączeniu środków z Gminy i pracy społecznej inicjatorów zmiany, wspólnie wypracujesz inicjatywę dla najbliższego otoczenia. Dzięki temu każdy pomysł będzie wspólnym działaniem, które zmienia najmniejsze inicjatywy w wielkie możliwości. Czy marzy Ci się spotkanie sąsiedzkie, festyn, nowy plac zabaw dla dzieci lub warsztaty bezpieczeństwa, progi zwalniające na Twojej ulicy? A może myślisz o dzieleniu się swoimi pasjami ogrodniczymi, wokalnymi, majsterkowicza? Chcesz je wykorzystać w praktyce? Za pomocą inicjatywy lokalnej można sfinansować działania nie tylko małej infrastruktury ale również spotkania – te bardziej i mniej formalne, sąsiedzkie zawody czy oddolne zwiedzanie osiedla ze znawcą zakamarków i zakątków podwórek i wnęk Szczecina. Aby zrealizować nawet najbardziej nietypowe pomysły należy wypełnić i przesłać odpowiedni wniosek do Urzędu, usiąść razem przy stole i wypracować ostateczny kształt inicjatywy. Gmina finansuje materiały a Ty, wraz ze swoją grupą lub przy wsparciu organizacji, zapewniacie realizację inicjatywy wnosząc wkład w postaci wolontariatu, rzeczy lub własnych środków finansowych. Po zakończonych działaniach wspólnie rozliczacie przedsięwzięcie a to co zostało wypracowane lub stoi na najbliższym podwórku wykorzystujecie dalej do rozbudzania nowych inicjatyw i pomysłów. Informacje nt. Inicjatywy Lokalnej można znaleźć na stronie www.il.szczecin.pl. Spotkania informacyjne są realizowane w ramach zadania publicznego „Inicjatywa Lokalna”, na podstawie umowy CRU CRU 19/0002453 podpisanej z Gminą Miasto Szczecin
12:30 Spotkania informacyjne 24.08 | m... @ Plac Orła Białego w Szczecinie
Spotkania informacyjne 24.08 | m... @ Plac Orła Białego w Szczecinie
Sie 24@12:30 – 14:00
Zapraszamy do udziału w spotkaniach informacyjnych dotyczących możliwości otrzymania wsparcia finansowego w ramach programu „mikroDOTACJE 2019” współfinansowanego ze środków Gminy Miasto Szczecin. W programie mikroDOTACJI 2019 zmianie uległy priorytety programu, zasady i tryb oceniania wniosków, formularz wniosku i sprawozdania, stąd zachęcamy do udziału w spotkaniach! Uczestnikami spotkania mogą być jedynie przedstawiciele organizacji pozarządowych (lub grup nieformalnych) działających na terenie Gminy Miasto Szczecin. W przypadku wyczerpania miejsc na danym spotkaniu skontaktujemy się z Państwem w celu zaproponowania alternatywnej daty spotkania. TERMINY SPOTKAŃ ➡️ (wtorek) 20 sierpnia 2019 o godzinie 15:30 w siedzibie w siedzibie Sektor 3 Szczecin (al. Wojska Polskiego 63, 70-476 Szczecin), ➡️ (sobota) 24 sierpnia 2019 o godzinie 12:30 Plac Orła Białego (wejście od Katedry), ➡️ (środa) 28 sierpnia 2019 o godzinie 12:00 w siedzibie w siedzibie Sektor 3 Szczecin (al. Wojska Polskiego 63, 70-476 Szczecin). Osoby zainteresowane uczestnictwem w spotkaniu informacyjnym prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego. Prosimy o wybór jednego terminu. Dodatkowo informujemy, że przez cały okres trwania konkursu i programu „mikroDOTACJE” istnieje możliwość organizacji indywidualnych spotkań informacyjnych i doradczych po wcześniejszym umówieniu spotkania pod numerem 91 350 82 99 lub e-mail:biuro@sektor3.szczecin.pl. UWAGA – ilość miejsc ograniczona
Sie
śr
12:00 Spotkania informacyjne 28.08 | m... @ Sektor 3 Szczecin sala multimedialna
Spotkania informacyjne 28.08 | m... @ Sektor 3 Szczecin sala multimedialna
Sie 28@12:00 – 13:30
Wrz
czw
17:00 Spotkanie Inicjatywa Lokalna 201... @ Fundacja Macierzanka
Spotkanie Inicjatywa Lokalna 201... @ Fundacja Macierzanka
Wrz 12@17:00 – 19:00
Fundacja Sektor 3 wraz z Fundacja Macierzanka zaprasza na spotkania informacyjne na temat Inicjatywy Lokalnej. 12 września, godzina 17.00, siedziba Fundacji przy ul. Limby 2. Podczas spotkania zostanie przedstawiona idea Inicjatywy, co można realizować, kto i do kiedy może aplikować o fundusze, jak uzupełniać wniosek. Inicjatywa lokalna to sposób na realizację nawet najmniejszych działań wokół siebie, własnego podwórka czy sąsiadów. Dzięki połączeniu środków z Gminy i pracy społecznej inicjatorów zmiany, wspólnie wypracujesz inicjatywę dla najbliższego otoczenia. Dzięki temu każdy pomysł będzie wspólnym działaniem, które zmienia najmniejsze inicjatywy w wielkie możliwości. Czy marzy Ci się spotkanie sąsiedzkie, festyn, nowy plac zabaw dla dzieci lub warsztaty bezpieczeństwa, progi zwalniające na Twojej ulicy? A może myślisz o dzieleniu się swoimi pasjami ogrodniczymi, wokalnymi, majsterkowicza? Chcesz je wykorzystać w praktyce? Za pomocą inicjatywy lokalnej można sfinansować działania nie tylko małej infrastruktury ale również spotkania – te bardziej i mniej formalne, sąsiedzkie zawody czy oddolne zwiedzanie osiedla ze znawcą zakamarków i zakątków podwórek i wnęk Szczecina. Aby zrealizować nawet najbardziej nietypowe pomysły należy wypełnić i przesłać odpowiedni wniosek do Urzędu, usiąść razem przy stole i wypracować ostateczny kształt inicjatywy. Gmina finansuje materiały a Ty, wraz ze swoją grupą lub przy wsparciu organizacji, zapewniacie realizację inicjatywy wnosząc wkład w postaci wolontariatu, rzeczy lub własnych środków finansowych. Po zakończonych działaniach wspólnie rozliczacie przedsięwzięcie a to co zostało wypracowane lub stoi na najbliższym podwórku wykorzystujecie dalej do rozbudzania nowych inicjatyw i pomysłów. Informacje nt. Inicjatywy Lokalnej można znaleźć na stronie www.il.szczecin.pl. Spotkania informacyjne są realizowane w ramach zadania publicznego „Inicjatywa Lokalna”, na podstawie umowy CRU CRU 19/0002453 podpisanej z Gminą Miasto Szczecin

Partnerzy Sektor 3 Szczecin

Jesteśmy członkiem